GroenLinks presenteert ambitieus plan voor natuur zuidoost Drenthe
Weiteveen – GroenLinks Provincie Drenthe heeft dinsdagavond in het Veenloopcentrum aan genodigden een ambitieus plan gepresenteerd voor watermanagement en bebossing langs het Bargerveen. Er was veel belangstelling uit de hele zuidoosthoek van de provincie en zelfs een delegatie van Die Grünen uit het Emsland (Duitsland).
Piet Ursem, boswachter en ontwerper van het plan, legde uit in een presentatie wat de plannen van GroenLinks zijn langs het Bargerveen. Het hoogveen van het Bargerveen ligt hoger dan de omliggende landbouw. In het Bargerveen moet het waterpeil hoog blijven, maar in de landbouwgrond eromheen moet het peil lager, omdat landbouw anders niet mogelijk is. Om in het Bargerveen het water op peil te houden is bij Zwartemeer Buffer Noord aangelegd en komt bij Nieuw-Schoonebeek Buffer Zuid. Weiteveen ligt tussen nieuw aangelegde leemwallen, waardoor daar het water in het Bargerveen redelijk op peil blijft. In Zwartemeer zijn er meer problemen om het water vast te houden.
Het plan
Tussen Weiteveen en Erica komt een groot meer dat als waterbuffer dient voor zowel het Bargerveen als de landbouw. Met de weersextremen waar we tegenwoordig mee te maken hebben, dankzij de klimaatverandering, kan overtollig regenwater opgevangen worden in het meer, om bij droogte het Bargerveen en het grondwater van de landbouw aan te vullen. Om het Bargerveen tegen stikstof en ammoniak uit eigen gebied en uit andere delen van Nederland te beschermen, wordt langs het natuurgebied een bos aangelegd. Dit nieuw stukje natuur, het meer en het bos, wordt voor het merendeel gebruikt voor recreatieve doeleinden. Het meer, door GroenLinks “Hondsrugmeer” genoemd, wordt aangesloten op de vaarweg Erica – Ter Apel, waardoor waterrecreatie automatisch is meegenomen. Daarnaast opperde Ursem vakantieparken in en om het water.
De grond die wordt afgegraven wordt gebruikt om het (landbouw)gebied om het Bargerveen op te hogen. Hiermee wordt veengrond afgedekt, zodat niet meer CO2 kan ontsnappen en kan het waterpeil ook op nagenoeg gelijke hoogte worden gebracht met het Bargerveen. Om de stikstofdepositie tegen te gaan wordt langs het Bargerveen bos aangeplant. Dit bos houdt het stikstof en CO2 tegen en het kan worden gebruikt voor houtvoorziening. Daarnaast heeft Nederland vanuit de EU opdracht gekregen om meer bebossing aan te planten, dus waarom niet hier?
Jan Nicolai van Waterschap Vechtstromen legde vervolgens uit hoe het watermanagement in Nederland in grote lijnen in elkaar steekt. Overtollig water wordt afgevoerd via Coevorden en Meppel richting het IJsselmeer bij natte perioden. In droge tijden krijgt het Bargerveen vrijwel nooit (genoeg) water terug, omdat het water eerst in het westen van het land gebruikt moet worden, omdat anders zeewater onder de duinen doorsijpelt en dit verzilting van de grond tot gevolg heeft. Met het Hondsrugmeer is zuidoost Drenthe veel meer zelfvoorzienend. We slaan overtollig water op in eigen gebied en kunnen uit deze voorraad putten bij extreme droogte. Zodoende heeft zuidoost Drenthe veel minder te maken met pieken en dalen en kan het risico dat Coevorden en Meppel overstromen worden voorkomen.
Ewoud Bos, fractievoorzitter van GroenLinks, legde uit hoe belangrijk dit is voor Drenthe en het Emsland, maar ook voor de rest van het land. In Nederland zitten we met een stikstofprobleem en hiermee kan dit probleem voor zuidoost Drenthe voor een groot deel worden opgelost. Daarnaast kan het als pilot dienen voor de rest van het land. Nederland moèt actie ondernemen voor de problemen in de natuur en volgens GroenLinks Drenthe is zuidoost Drenthe de ideale plek om mee te starten.
Na de presentaties van de sprekers werd het plan officieel overhandigd aan Sam Pormes, statenlid voor GroenLinks. Vervolgens was er gelegenheid om vragen te stellen.