Pas op voor teken
Regio – Het voorjaar laat zich zien en daarmee is de kans op een tekenbeet ook groot. Vooral in Drenthe zijn veel teken. Een beet van een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Daarom is GGD Drenthe een campagne gestart over teken en processierupsen.
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lymebacterie bij zich draagt. De ziekte uit zich meestal in een rode ring op de huid die ontstaat na 1 tot 3 weken rondom de plaats van de tekenbeet. De ring wordt steeds groter. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen later neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.
Hoe krijg je het?
Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lymebacterie bij zich draagt. Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes en komen voor in hoog gras en struikgewas van bos, hei, duinen of de tuin. Teken kruipen op dieren of mensen en bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de Lymebacterie.
- Controleer altijd op teken, na een verblijf in natuur of tuin
- Verwijder een teek binnen 24 uur, de kans op de ziekte van Lyme is dan vrijwel uitgesloten
- Verschijnt er binnen 3 maanden een rode ring op uw huid of krijgt u griepachtige verschijnselen? Ga dan naar de huisarts.
- De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met een antibioticumkuur.
- Als een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met uw huisarts of behandeling nodig is.
Hoe verwijder ik een teek?
- Neem een puntig pincet of een tekentang.
- Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er voorzichtig uit.
- Ontsmet het wondje.
- Schrijf op wanneer en waar op het lichaam u gebeten bent.
- Let tot 3 maanden na de beet op ziekteverschijnselen. Meldt deze klachten bij uw huisarts.
Meer informatie is te vinden op www.wijvallennietuitbomen.nl.