Openbare vergadering Vereniging Dorpsbelangen Weiteveen
Weiteveen – Maandagavond was de jaarlijkse openbare vergadering van Vereniging Dorpsbelangen Weiteveen in het Veenloopcentrum in Weiteveen.
Nadat iedereen was voorzien van een kopje koffie of thee opende voorzitter Henry Schepers de vergadering. Na de notulen van vorig jaar te hebben doorgenomen volgden het verslag van de secretaris en de penningmeester en werd de nieuwe kascontrolecommissie benoemd. Vervolgens werd tijdens de bestuursverkiezing kenbaar gemaakt dat Tonnie Wevers aftredend is en niet herkiesbaar. Tonnie heeft 25 jaar in het dagelijks bestuur meegedraaid en legt nu zijn functie als vice voorzitter neer. De functie is vacant.
Mededelingen
Het volgende punt op de agenda waren de mededelingen. Voorzitter Schepers gaf te kennen dat de nieuwe schaapskooi inmiddels water- en winddicht is en de betonvloer is gestort. Op 12 december volgt in het Veenloopcentrum om 20:00 uur een informatieavond van Prolander over de voortgang van de schaapskooi en de overige werkzaamheden in het Bargerveen. Iedereen is van harte uitgenodigd.
Vanaf het Veenloopcentrum wordt een wandelverbinding aangelegd richting de nieuwe schaapskooi. Dit wandelpad zal langs het directiehuis van de Veltman lopen. Zestig procent van de kosten zijn voor rekening van de gemeente Emmen, Dorpsbelangen Weiteveen doneert een kleine bijdrage en er staat een subsidieaanvraag uit aan de provincie voor de overige kosten van dit pad.
Het eilandje in het Dommerskanaal aan de Wethouder G.H. Scherpenlaan wordt opgeknapt. Daarnaast zal het Dommerskanaal deels worden uitgebaggerd en er zal snoeiwerk worden verricht. Ook het stuk groen tussen de Ingenieur Biewengaweg en het fietspad naar de Zusterweg zal worden aangepakt.
Het voetpad voor de Scheperij en de parkeerplaats aan de achterzijde krijgen komend jaar ook een opknapbeurt, evenals het voetpad aan de oostzijde van de Dordseweg. Vereniging Dorpsbelangen Weiteveen is daarnaast bezig om, straks als de Kerkenweg klaar is, daar snelheidsmeters te plaatsen, zoals aan de Dordseweg. Buiten de bebouwde kom moeten wildspiegels komen om overstekend wild tegen te gaan.
Treant locatie Veltman
Een aantal mensen waren bezorgd over de toekomst van de Scheperij. Het bleek dat Treant locatie Veltman twee woningen huurt van Domesta om daar voormalige bewoners van de Veltman in te huisvesten. Erik de Jong, locatiemanager van Veltman, verzekerde de ongeruste bewoners dat het hier enkel om een proef gaat en dat Treant zeker niet van plan is om hier een grootschalig project van te maken. Daarnaast wist De Jong te vertellen dat de verbouwing van de Veltman gestaag verloopt. Aan de achterzijde is de verbouwing inmiddels zo goed als klaar en men is nu begonnen aan de voorkant. De nieuwe appartementen zijn groter dan de oude appartementen en deze zijn niet bedoeld om meer mensen te kunnen huisvesten, maar om de huidige bewoners een ruimer onderkomen te bieden. Begin 2018 zal er voor omwonenden een rondleiding worden georganiseerd. Verwacht wordt dat in november 2018 alle verbouwingen achter de rug zijn en zal de “nieuwe” Veltman feestelijk worden heropend.
Maatschappelijke effecten in het gebied door Dokter Schoonmaak b.v., Sedna en het Agendateam
Na de pauze legde Rudy Schuring van het Agendateam uit over de zogenaamde gebiedsagenda’s van het gebied “De Blokken”. Dit is een samenwerking van Dokter Schoonmaak b.v. als hoofdaannemer, tezamen met stichting Sedna en het Agendateam om het gebied sociaal en maatschappelijk te verbeteren.
Ben Mors van Dokter Schoonmaak b.v. vertelde over de rol die door de gemeente bij het schoonmaakbedrijf was neergelegd op het gebied van WMO. Dokter gaat in het gebied De Blokken de schoonmaakondersteuning verzorgen voor de gemeente Emmen. Daarnaast biedt Dokter ondersteuning door middel van dagbesteding en persoonlijke begeleiding onder de noemer maatwerkvoorziening. Hiervoor kan men in aanmerking komen als men een indicatie heeft van De Toegang. Mors liet weten dat Dokter de maatwerkvoorziening in de toekomst voornamelijk informeler wil maken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van vrijwilligers.
Giny de Vries van Sedna sprak tenslotte over maatschappelijke effecten voor het gebied De Blokken. Zes van die effecten zijn al opgesteld op het gebied van maatschappelijk sociale dienstverlening:
- Preventie
Samen preventief te werk gaan om onder meer gezondheid te bevorderen - Wonen en zorg
- De gemeente zichtbaar en benaderbaar maken
- Hulpverlening
- Bewoners gezonder maken/krijgen
- Vervoer
Benadrukt werd dat Sedna, Dokter en het Agendateam niet vóór het dorp, maar mét het dorp aan de slag willen. Alle partijen willen daarom graag ideeën uit het dorp horen over hoe het bijvoorbeeld beter kan met bijvoorbeeld vervoer/bereikbaarheid, voorzieningen of hulp. Hiervoor wordt op 15 februari in het Veenloopcentrum een bijeenkomst georganiseerd, waar dorpsbewoners in gesprek kunnen met bovengenoemde partijen om het dorp sociaal en maatschappelijk te verbeteren.