Subsidie zet sein op groen voor Zonnepark Oranjepoort

De A37 bij nacht
Zwartemeer – Het Rijk (RVO) heeft deze week de subsidie voor de bouw van het zonnepark Oranjepoort toegezegd. De zonneakker met een totale oppervlakte van 38 hectare (± 74 voetbalvelden) komt te liggen tussen de bedrijventerreinen Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37. Met de goedkeuring van de SDE-aanvraag door de RVO zijn in iets meer dan een jaar tijd alle noodzakelijke procedures doorlopen. GroenLeven Zonne-Energie bereidt de bouw voor, waarna in de loop van 2018 gestart kan worden. Voor de ontwikkeling van een grootschalig zonnepark is dit een recordtempo, mede als gevolg van een nauwe samenwerking tussen de ontwikkelaar, omwonenden, bedrijfsleven en gemeente.
Met een vermogen van ruim 30 megaWatt piek en ruim 110.000 zonnepanelen behoort dit park voorlopig tot één van de grootste zonneparken in Nederland. De hoeveelheid stroom die het park gaat opwekken is voldoende om ruim 9.000 huishoudens van stroom te voorzien en wordt jaarlijks 15.000 ton CO2 minder in de atmosfeer gebracht. De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen (VPB) heeft het initiatief genomen voor het zonnepark. De verdere ontwikkeling en landschappelijke inpassing is een samenwerking tussen VPB, gemeente en het in Heerenveen gevestigde bedrijf GroenLeven Zonne-energie. Dit bedrijf bouwt en exploiteert ook het nieuwe zonnepark.
Levering in omgeving
Het project past ook in het streven van de VPB, – met meer dan 300 leden binnen het Emmense bedrijfsleven- , om te helpen waar mogelijk de bedrijven en bedrijventerreinen rond Emmen te verduurzamen. Een deel van de opgewekte stroom wordt geleverd aan nabij gelegen bedrijven. Verder kan een deel van de opgewekte stroom worden omgezet in waterstof. Het bedrijf Holthausen Clean Energy Solutions heeft plannen voor het bouwen van een tankstation nabij het zonnepark en Truck Service Centrum.
Ruimte om te testen
Het lokale bedrijfsleven zal betrokken worden bij het park. Zo wordt bijvoorbeeld een gebied met een oppervlakte van bijna 1 hectare vrij gemaakt voor een zogenaamd Fieldlab. Hier komen proefopstellingen van o.a. zonnepanelen, opslagtechnieken en nieuwe materiaalvormen zoals bio-composiet. Dit is belangrijk voor onderzoek. Naast het bedrijfsleven ligt hier ook een rol voor het onderwijs.
Wethouder René van der Weide is enthousiast dat een nieuwe stap is genomen: “We maken in Emmen volop werk van zonne-energie. Na het zonnepark De Lange Runde is dit een tweede grote zonne-akker in de gemeente. Dit project is ook echt een voorbeeld! Met de combinatie van een zonne-akker en een tankstation voor waterstof wordt door marktpartijen echt een stip op de horizon gezet in Emmen voor de toekomstige duurzame energievoorziening voor huishoudens, bedrijven én voor mobiliteit.
Energiecoöperatie
De bewoners in Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht worden betrokken bij de oprichting van een coöperatie, zodat ook zij kunnen profiteren van de zonne-energie. Het organiseren daarvan is al begonnen en vindt plaats in het kader van het Interreg COBEN project waaraan de gemeente Emmen deelneemt. Het doel van COBEN is om duurzame energieprojecten in Emmen zo te ontwikkelen dat de opbrengsten zoveel mogelijk ten goede van de omwonenden komen. Na de zomervakantie worden de bewoners van beide dorpen hier verder over geïnformeerd.