Voortgang herinrichting Bargerveen
Bargerveen – Op dinsdag 20 september en woensdag 21 september zijn er extra Informatie Avonden gehouden in respectievelijk Zwartemeer en Weiteveen. Nu staat er nog 1 extra avond op stapel: a.s. woensdagavond 28 september in de Zwarte Racker in Nieuw-Schoonebeek.
De Bestuurscommissie had ervoor gekozen om extra publiciteit te geven aan de bijeenkomsten. En dat was te merken ook. De afgelopen avonden mochten rekenen op een stormachtige belangstelling. Waarbij ook veel nieuwe gezichten vielen te ontdekken. Er was veel belangstelling voor extra informatie over de stand, de start en de aard van de werkzaamheden.
Op woensdag 28 september a.s. is de laatste Informatie Avond, in Nieuw-Schoonebeek. En ook deze keer wordt iedereen van harte uitgenodigd om langs te komen. De avonden beginnen om 20.00 uur, maar vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar.
Inloopochtenden
Nu dat de werkzaamheden zijn begonnen, kan het zijn dat inwoners en omwoners specifieke informatie willen over de voortgang. Speciaal daarvoor zijn de Inloop Ochtenden in het leven geroepen. Die worden gehouden in de bouwkeet aan de Zuidersloot, op het verharde gedeelte van de Laars, op de hoek van het Gemeentebosje. Bewoners kunnen zonder afspraak binnenlopen.
De eerste Inloop Ochtend is al geweest op dinsdag 21 september. Voorlopig zijn de volgende data:
19 oktober van 9:30 tot 11:00 uur
2 november 9:30 tot 11:00 uur
Tijdens zo’n Inloop Ochtend is de Project Trekker Weiteveen, Ewald Roordink, aanwezig. Hij heeft alle kaarten en overzichten bij zich. In een later stadium, als ook de werkzaamheden in Noord gestart zijn, krijgt hij gezelschap van Meriam Tuinstra, Project Trekker Noord. Maar die data zullen nog gecommuniceerd gaan worden. Ze worden ook aangegeven op een informatiebord op de werkkeet van de aannemer aan de Zuidersloot.
Bargerveen aardkundig monument
Deze zomer maakte de Provincie bekend dat het Bargerveen – en dan met name het Meerstalblok daarin – een bijzondere status krijgt toebedeeld. Het wordt een Aardkundig Monument. Dat zijn gebieden of locaties met opmerkelijke landschapsonderdelen.
Als landschapsmarkering zal hiervoor een speciaal informatie-paneel worden opgericht. Dat paneel wordt tijdens een bijeenkomst in oktober onthuld. Die onthulling krijgt een officieel karakter. Tegelijkertijd wordt dan ook het officiële startschot gegeven voor de uitvoering van de werkzaamheden aan de Buffers Zwartemeer en Weiteveen.
Er worden ook schoolkinderen uit beide zijden van de grensstreek bij de festiviteiten betrokken. De plek van de onthulling is de Verlengde Noordersloot, bij de uitkijkheuvel.
Het Bargerveen wordt hiermee het 7de Aardkundige Monument in Drenthe. Al eerder gingen de Havelterberg, de Kleibosch, het Mekelermeer, het Stobbenven, het Drouwenerzand en de grond bij Donderen voor.
Buffer Weiteveen
Inmiddels is bekend welke aannemer de werkzaamheden bij Weiteveen gaat uitvoeren: Oosterhuis BV uit Nijeveen. Projectleider wordt Henk Oosterhuis. De werkzaamheden worden gestart op 2 fronten. Aan de Zuidersloot met de aanleg van de leemruggen. En aan de Ambachtsweg met de verbetering van de afwatering.
Afwatering
Langs de Ambachtsweg, ter hoogte van de IJsbaan, is inmiddels gestart met het eerste gedeelte van verbetering van de waterafvoer. Aansluitend zal ook de afwatering langs de toegangsweg van de Schaapskooi en het Gemeentebosje verbeterd en aangelegd worden. Langs de rand van het dorp zal een drain geplaatst worden en van 32 woningen wordt de afvoer van hemelwater afgekoppeld. Op deze wijze wordt zoveel mogelijk droge voeten gecreëerd in het dorp. De nieuwe afwatering krijgt uiteindelijk aansluiting op het Dommerskanaal.
Zuidersloot
De bestaande sloot langs de Laars van Griendtsveen wordt gedempt. Om zo het kenmerkende, open landschap te creëren. Tegelijkertijd worden de stobben (de achtergebleven boomresten en –wortels) verwijderd. Aan de zuidzijde, in het Schoonebeeker Veld wordt gestart met de aanleg van de leemruggen. Op de verharding in de Laars, aan de Zuidersloot, is inmiddels al een directiekeet geplaatst. Van daaruit worden de werkzaamheden gecoördineerd. In deze directiekeet worden ook de Inloop Ochtenden georganiseerd.
Schaapskooi
Het ontwerp van de nieuwe Schaapskooi is gereed, momenteel vind de technische uitwerking naar besteksniveau plaats. Naar verwachting wordt medio 2017 gestart met de bouw van de Schaapskooi.
Bruggetje Veltmanstichting
Bij de werkzaamheden aan en in het Gemeentebosje is een bestaand ijzeren bruggetje overbodig geworden. De eigenaar, de Veltman Stichting, heeft het bruggetje beschikbaar gesteld voor gebruik elders in het Bargerveen.
Buffer Noord
De werkzaamheden aan de Buffer Noord in Zwartemeer starten in oktober. Daar zit men op dit moment in de selectie van de aannemer. Nu is er nog een shortlist van 5 kandidaten. In oktober wordt daarin een keuze gemaakt. De werkzaamheden lopen door tot in het najaar van 2017.
Buffer Zuid
Royal Haskoning DHV is momenteel druk bezig met de uitwerking van hun opdracht. Uiteindelijk gaan die hun beslag krijgen in een Milieu Effect Rapportage. De hydrologische model-berekeningen zijn daarbij op dit moment het belangrijkste. Dat hele proces moet aan het eind van dit jaar zijn afgerond.
Schets Sessie
In september stond een 3de Schetssessie over de Buffer Zuid gepland. En in november staat er een 4de op het programma. Maar door externe technische problemen in de rekentechniek heeft het proces vertraging opgelopen. Nu wordt de 3e sessie opnieuw ingepland. Deze Schetssessies staan in het teken van de vertaling van de hydrologische model-uitkomsten, samen met de landschappelijke varianten. Om zo te komen tot een 3-tal MER-varianten. Tijdens zo’n Schetssessie krijgen betrokken, specialisten en belanghebbenden de gelegenheid om plannen, wensen en ideeën aan te dragen. Bij die Schetssessie is ook Dorpsbelangen Nieuw-Schoonebeek vertegenwoordigd.
Los daarvan hebben bewonersinitiatieven vanuit Nieuw-Schoonebeek de kans gekregen om hun ideeën en wensen in te brengen. Vanuit het Projectbureau wordt gekeken naar de mogelijkheden om deze ideeën in te passen. Waarbij het slim combineren van functies nu al tot prachtige voorstellen heeft geleid.
Ruilplan
De zuidelijke buffer wordt vrijgemaakt van landbouwkundig gebruik. Met behulp van een wettelijk ruilproces. Men zit nu in de afrondingsfase van het Ontwerp Ruilplan. De afronding hangt samen met 2 mogelijke verplaatsingen. Daarbij is het de verwachting, dat het hele proces eind dit jaar afgerond kan worden.
Zodra het Ontwerp Ruilplan klaar is kan de Bestuurscommissie de zogeheten Peildatum vaststellen. Door middel van zo’n Peildatum wordt de dan vastliggende eigendomsverhouding in het gebied als maatgevend aangenomen voor het verdere Ruilproces. Of, met andere woorden: aan grondtransacties na die peildatum kunnen geen toedelingsrechten meer worden ontleend.
Verdwijnen Taxusteelt
In ieder geval staat al wel vast, dat de huidige taxusteelt uit de buffer gaat verdwijnen. Met zowel de grondeigenaar als de gebruiker ervan is een principe-overeenstemming bereikt. Hopelijk kan nog dit najaar het proces worden afgerond. Zodat de teelt en kweek van taxusplanten op een andere locatie kan worden voortgezet.
Stheemanstraat binnen de Buffer
In het kader van de aanleg van de Buffer Zuid zal de huidige Stheemansstraat worden verplaatst naar de zuidzijde. Maar wel in de Buffer. De nieuwe weg vormt daarmee de overgang naar het landbouwgebied. Hoe de weg er precies uit gaat zien moet nog nader uitgewerkt worden. In samenhang met het gehele planproces voor de Buffer en binnen de kaders van de MER.
Apart dorpenoverleg
Nu dat de werkzaamheden gestart zijn en het hele Project Bargerveen-Schoonebeek in een ver gevorderd stadium verkeert, groeit ook de behoefte van de betrokken dorpen (Nieuw-Schoonebeek, Weiteveen en Zwartemeer) aan onderling overleg. Al was het alleen maar om de werkzaamheden onderling goed op elkaar af te stemmen. En de ervaringen met elkaar te delen. Speciaal daartoe is het Dorpenoverleg ingevoerd.
Bij dit overleg schuiven in ieder geval de Erkende Overleg partners (EOP’s) aan. Dat zijn de Dorpsraad Weiteveen, de Dorpsraad Zwartemeer en Dorpsbelangen Nieuw-Schoonebeek. Het Projectbureau neemt het initiatief om een eerste bijeenkomst te organiseren. Hierbij wordt ook gekeken worden of ook andere Dorpsraden kunnen aanschuiven.
Dus mocht u als inwoner vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u altijd uw dorpsvertegenwoordiging aanschieten.
Oude schaapskooi opgeheven
Als straks de werkzaamheden aan de Buffer Zwartemeer beginnen, dan is de verwachting dat het onderliggende gebied snel natter gaat worden. Naar verwachting zal daarbij ook de oude Schaapskooi aan de Verlengde Noordersloot te maken krijgen met een hogere grondwaterstand. En dan heeft schaapsherder Luuc Bos zijn schaapjes niet langer op het droge.
De oude schaapskooi gaat waarschijnlijk eind dit jaar gesloopt worden. Daarbij is het de vraag of delen van de huidige schaapskooi nog elders gebruikt kunnen worden. In ieder geval gaat de huidige erfverharding van veldkeien ook gebruikt worden op de nieuwe locatie.
De Bestuurscommissie zoekt samen met Luuc Bos nog naar mogelijkheden om het huidige gebinte van een nieuwe toepassing te voorzien. Op dit moment wordt een verkenning gedaan naar de mogelijkheden. We houden u van de voortgang op de hoogte.
Nieuwe winterverblijven voor reptielen, amfibieën en insecten
Prolander en Staatsbosbeheer zijn op dit moment druk bezig met, zoals dat genoemd wordt, ‘mitigerende maatregelen’. Dat zijn maatregelen die de negatieve gevolgen van ingrepen moeten verkleinen of opvangen. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan nieuwe winterverblijven voor amfibieën, reptielen en insecten.
Boswachter Jans de Vries: “Bij het bomen kappen van dit voorjaar hebben we weliswaar een open landschap gecreëerd, maar daarbij hebben we wel de natuurlijke schuilplaatsen van veel adders, slangen, heikikkers en andere dieren verstoord. Daarom zijn we nu bezig om die winterverblijven opnieuw aan te leggen. Daarbij maken we bij voorkeur gebruik van de vele stobben (boomstronken) die zijn blijven liggen.”
Aan de zuidkant van de Zuidersloot is men daar al een tijdje mee bezig. En ook de voormalige sloot langs de Laars van Griendtsveen komt daarvoor in aanmerking. In ieder geval wordt ervoor gezorgd, dat de amfibieën, reptielen en insecten in het veen er de komende winters weer warmpjes bijzitten.
Bron: BargerBrief