Meerderheid niet eens met werkwijze gemeente tijdens optochten
Regio – Een grote meerderheid is het niet eens met de manier waarop de gemeente heeft gehandeld tijdens de carnavalsoptochten in de regio. Dit blijkt een onderzoek van Weiteveen.info onder haar bezoekers.
Van de 88 bezoekers die een stem uitbrachten waren 77 het niet eens met het handelen van de gemeente. Acht bezoekers vonden dat de gemeente juist handelde en drie gaven aan dat het ze niet uitmaakte.
De gemeente Emmen had dit jaar ruim van tevoren al aangekondigd de bestaande regels strenger te gaan handhaven. Zo mocht het geluid op de praalwagens niet harder zijn dan 90 decibel, gemeten vanaf 25 meter vanaf de dichtstbijzijnde gevel. Daarnaast mochten de aggregaten niet meer vermogen leveren dan 25 KvA. Ook zou de gemeente letten op overmatig alcoholgebruik en overig gedrag tijdens de optochten.
Volgens de ruime meerderheid heeft de gemeente nogal wat steekjes laten vallen tijdens de handhaving. Zo zouden de ambtenaren het geluid niet hebben gemeten op een afstand van 25 meter vanuit de dichtstbijzijnde gevel. Veelal werd het gemeten voor de luidsprekers op de praalwagen en volgens ooggetuigen zou dit niet zijn gebeurd met geijkte apparatuur, maar met een app op een smartphone. Ook zouden de aggregaten niet zijn gemeten, maar op het oog zijn geselecteerd. Aggregaten, waarvan het vermogen terug was gebracht naar 25 KvA, werden alsnog geweerd, ondanks het schriftelijk bewijs van de verhuurder dat het vermogen voldeed aan de norm. Daarnaast zouden de ambtenaren niet consequent zijn geweest. Wagens die met hun apparatuur in de ene optocht wel mochten meedoen, zouden in een andere optocht, met dezelfde apparatuur, zijn geweerd. Daarnaast kregen enkele karrenbouwers een brief van de gemeente dat ze de regels hadden overtreden bij een optocht, waaraan ze niet hadden meegedaan.
Ook de politie had te kennen gegeven strenger te controleren op vervoer buiten de optochten om. Tijdens vervoer mochten zich op de praalwagens voor, na en tussen de optochten door geen mensen bevinden. Ook mocht er tijdens dit vervoer geen muziek worden gedraaid op de wagens. Verscheidene groepen meldden dat ze werden beboet, terwijl andere groepen alleen een waarschuwing kregen, nadat ze van de praalwagen werden gehaald.
Dit handelen van de gemeente en politie heeft meer voor verwarring en frustratie gezorgd dan voor echte handhaving. Om duidelijkheid te scheppen zal er met echte apparatuur op de juiste manier moeten worden gemeten. Ook consequent zijn in het toepassen van de regels zou voor veel meer duidelijkheid en rust kunnen zorgen tijdens de optochten. Misschien een tip voor volgend jaar?