Voortgang Bargerveen-Schoonebeek
Bargerveen – Het Leemdepot aan de Stheemanstraat wordt geoptimaliseerd. Daardoor kan er meer leem worden opgeslagen. Meer dan de aanvankelijk beoogde 40.000 kuub. De capaciteit wordt verdubbeld. Bij werkzaamheden in de gemeente Emmen komt momenteel onverwacht veel extra leem vrij. Die kans wil de Bestuurscommissie niet voorbij laten gaan. Ze heeft onder gunstige voorwaarden op die extra leem de hand weten te leggen.
Voor de vernatting van het Bargerveen en de droge voeten van de dorpsbewoners zijn de komende jaren grote hoeveelheden keileem nodig. Daarvan is dus nu al een deel beschikbaar.
Uit de pas
Officieel valt de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) buiten de verantwoordelijkheid van het Project Bargerveen-Schoonebeek. Maar we kunnen er niet omheen. Al was het alleen maar omdat de agrarische en economische activiteiten rondom het Bargerveen voor hun uitbreidingen en investeringen sterk afhankelijk zijn van de nieuwe regelgeving. De vergunningverleniging is al jaren lastig, zo niet onmogelijk.
Uiteindelijk moet de PAS-regeling ervoor zorgen dat de vergunningverlening weer wordt vlot getrokken. Waardoor ook de landbouw rondom natuurgebieden weer kan investeren en uitbreiden. Op dit moment weten we (nog) niet hoe de PAS eruit gaat zien. De Provincie Drenthe is nog volop in overleg met de Overheid. Zij moet daarbij overleggen met verschillende Ministeries. Naar verwachting zal er pas in januari duidelijkheid gaan komen.
Desalniettemin kan binnen het Project Bargerveen-Schoonebeek wel iets gedaan kan worden om de stikstofproblematiek tegen te gaan. In het beheer van het gebied kan Staatsbosbeheer meer gaan plaggen: het verwijderen van de bovenste grondlaag bij gras- of heidevelden. Ook interne vernatting (het laten ontstaan van poelen en plassen) kan daarbij een rol spelen. Zelfs een nieuwe Schaapskooi past in dat programma. Doordat koeien en schapen het gras kaalvreten en het ’s avonds in een (pot)stal deponeren, wordt de stikstof-belasting in het gebied terug gedrongen.
Druk op de ketel
Het is vrij stil geweest in de berichtgeving omtrent de voortgang. Maar dat wil nog niet zeggen dat men stil heeft gezeten. Integendeel. Nog voor het eind van dit jaar worden een aantal flinke stappen gezet en knopen doorgehakt. En ook begin volgend jaar staan er de nodige acties op stapel. De druk staat flink op de ketel. Een overzicht:
Noord: Zwartemeer
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de opdracht voor de Milieu Effect Rapportage (MER). Tegelijkertijd wordt in het kader van die opdracht het Inrichtingsplan en het Begeleidingsplan geschreven. Daarna kan een begin worden gemaakt met de uitvoering. Op dit moment zitten de werkzaamheden in de offertefase. Verschillende Ingenieursbureaus zijn uitgenodigd daarop te reageren. Medio december hoopt de Bestuurscommissie de knoop door te hakken en de opdracht te gunnen.
West: Weiteveen
Voor de werkzaamheden rondom Weiteveen worden momenteel het Bestemmingplan en het Inrichtingsplan geschreven. Nog dit jaar, dan wel uiterlijk januari 2015, wordt daar de laatste hand aan gelegd. Zodat begin 2015 het offertetraject kan worden ingegaan. Uiteindelijk hoopt men nog in het 1ste kwartaal van 2015 met de eerste kleine werkzaamheden te kunnen beginnen.
Zuid: Nieuw-Schoonebeek
In het Zuiden ligt de situatie een stuk ingewikkelder. Daar is de opgave minder eenvoudig. Er wordt nog volop gewerkt aan zowel de opdracht voor de MER, als aan het Inrichtingsplan en een Provinciaal Inpassings Plan. Ook ten aanzien van het Voorlopige Ruilplan moeten er nog de nodige knopen worden doorgehakt. Meer daarover elders in deze nieuwsbrief. Dat neemt niet weg, dat men goede hoop heeft om in het 1ste kwartaal van 2015 de werkzaamheden voor de MER etc. te kunnen aanbesteden.
Extra informatieavonden
Er worden voorbereidingen getroffen om in de tweede helft van januari opnieuw een reeks Informatie Avonden te organiseren. In zowel Nieuw-Schoonebeek (de Zwarte Racker), Weiteveen (Veenloopcentrum) als Zwartemeer (Dorpshuis). De exacte data zijn nog niet bekend. Maar die zullen tijdig bekend worden gemaakt. Tijdens de Informatie Avonden wordt uitgebreid uitleg gegeven over de fases en de voortgang van de processen waarin het Project zich momenteel bevindt.
Ruilplan moeilijker dan gedacht
Bij ruilen moet er één huilen, zegt het spreekwoord. Dat is nu juist niet het geval binnen herinrichtingen. Daarbij wordt er voortdurend geprobeerd iedereen – in alle redelijkheid – er beter uit te laten komen. Of, zoals Projectleider Bert van Guldener het zo treffend geformuleerd heeft: “Het is onze uitdaging om ervoor te zorgen, dat niemand van een landruil minder wordt.”
Maar, dat lijkt onder de huidige omstandigheden niet te gaan lukken. Om die woorden gestand te doen is extra verplaatsingsruimte nodig in het gebied waar de Bufferzone Zuid geprojecteerd staat. Dit om zowel de landbouwdoelen als de bufferzonedoelen te kunnen halen. Vandaar dat de Bestuurscommissie aan de Provincie een verzoek om extra budget gaat indienen. En daarmee ook om extra verplaatsingsruimte. Naar verwachting zal de Provincie in het eerste kwartaal van 2015 een besluit nemen.
Uitbreiding Blokgrens
Binnen een Herinrichting worden (deel)gebieden een Blok genoemd. Op zo’n Blok zijn tal van wettelijke maatregelen van toepassing. Enerzijds bieden die maatregelen optimale bescherming voor de belanghebbenden. Anderzijds maken ze het mogelijk om slimmer, sneller en vooral ook goedkoper te werken. Er kan veel beter maatwerk worden toegepast.
De Bestuurscommissie heeft aangegeven, dat zij de grens van haar werkgebied – de Blokgrens – wil uitbreiden. Op dit moment vallen het Schoonebeker Veld en de Oosteindsche Landen – de gebieden onder de Zuidersloot bij Weiteveen en onder de Griendtsveenstraat – niet onder het werkgebied van het Project Bargerveen-Schoonebeek. Maar, inmiddels zou dat uiterst wenselijk zijn. Dan vormt niet langer de Kerkenweg de westgrens. Het werkgebied wordt uitgebreid met een heel stuk land aan de andere kant van de Dordseweg.
Oplossing
Op dit moment is nog niet duidelijk of de Bestuurscommissie zelf tot uitbreiding van de Blokgrens mag overgaan. Of dat ze daarvoor de toestemming moet krijgen van de Provincie. Maar, in beide gevallen moet de uitbreiding met goede redenen omkleed worden. Die renen zijn er wel. Zowel ten behoeve van het Ruilplan – voor het vrijmaken van grond voor de Bufferzone en landbouwdoeleinden – als voor maatregelen ter oplossing van de waterproblematiek in Weiteveen, zou een gebiedsuitbreiding uiterst welkom zijn.
Nogmaals, met een Blokgrensuitbreiding zou de Bestuurscommissie slimmer, sneller en veel gerichter kunnen opereren. Ook Staatsbosbeheer zou er baat bij hebben. Zij beschikken over nogal wat percelen binnen de uitgebreide Blokgrens. Percelen die dan eenvoudig uitgeruild zouden kunnen worden met eigenaren binnen het gebied. Immers, de wettelijke spelregels van een Herinrichting zijn dan ook op hert nieuwe gebied van toepassing. Dat zou erg veel tijd en geld kunnen schelen. En oplossingen veel sneller binnen bereik brengen.
Nieuwe wenszittingen
Als de uitbreiding van de Blokgrens wordt toegestaan, dan moeten er nieuwe Wenszittingen georganiseerd worden. Dan volgt er een nieuwe ronde van overleg met betrokken grondeigenaren en/of pachters in het nieuwe gebied. Zij krijgen dan volop de kans om hun wensen en eisen kenbaar te maken. Op grond daarvan gaat dan de Subcommissie Grondgebruik een apart, aangepast Ruilplan maken. Ter voorbereiding daarop is aan onafhankelijk Onderzoeksinstituut Alterra – onderdeel van de Universiteit Wageningen – gevraagd de waarde van de verschillende percelen te bepalen.
Schoonebeekerdiep opnieuw bekeken
Nog dit jaar vindt er extra overleg plaats tussen de Bestuurscommissie, het Waterschap Vechtstromen en de Land- en Tuinbouw Organisatie Noord. Het initiatief daartoe is uitgegaan van het LTO. De landbouwers in het gebied vragen met nadruk meer aandacht voor de afwatering in het gebied. Maatregelen ter verbetering van de waterhuishouding dreigen in het gedrang te komen, nu dat het Waterschap heeft aangegeven de Reconstructie van het Schoonebeekerdiep tijdelijk stil te willen leggen.
Inmiddels heeft het Waterschap al aangeven die keuze – waar het het Schoonebeekerdiep betreft – te willen heroverwegen. Samen met de Bestuurscommissie gaat het LTO kijken in hoeverre de reconstructie hoger op de prioriteitenlijst van het Waterschap kan komen te staan.
Bron: BargerBrief – Bargerveen-Schoonebeek
[useful_banner_manager banners=52 count=1]