Cash versus pinnen
Regio – Circa zes van de tien klanten in deze regio betalen uit de portemonnee en vier van de tien pinnen bij supermarkten. Winkeliers roepen de burgers weliswaar op te gaan pinnen, maar 57,3% betaalt cash en 42,7% via het bankpasje. Er zijn een derde meer cashbetalers. Uit 385 observaties bij 14 supermarkten komt naar voren dat bij negen supermarkten vaker cash wordt betaald en bij vijf iets meer wordt gepind.
Pinnen betekent dat de supers minder geld in kas hebben, hetgeen veiliger is, maar de klanten hebben minder overzicht over hun geldsituatie.
Gemiddeld duurt pinnen 5 seconden langer dan cash. Gerekend wordt vanaf het moment dat achter de kassa het te betalen bedrag getoond wordt aan de klant tot aan het ogenblik dat de transactie voltooid is. Cash betalen duurt in doorsnee 22 seconden tegen pinnen 27 seconden.
Bijzondere tijden
Bij de observaties zijn een paar extra lange tijden voorgekomen:
– Een mevrouw gooide de inhoud van haar portemonnee leeg en telde cent voor cent hetgeen 110 seconden koste, bijna twee minuten
– Een mevrouw betaalde met pinpasje, maar was een boodschap vergeten, waardoor het betalen 72 seconden duurde.
– Een klant gebruikte een verkeerd pasje en was in totaal 63 seconden kwijt.
– Een klant had een pasje dat weigerde en betaalde alsnog cash: totaal 55 seconden
– Een storing in het pinapparaat kostte 65 seconden
Bij het pinnen is er een basistijd, voordat er een reactie komt. Dit neemt in doorsnee 16 seconden in beslag. Bij het cash betalen kan men snel afrekenen bij een klein aantal boodschappen, waardoor de gemiddelde minimumtijd rond de acht econden ligt.
Vergelijk supermarkten
Bij de JUMBO in Ter Apel is men het snelst klaar met betalen, namelijk 20 seconden. Ook de JUMBO in Angelso is met 21 seconden snel. Derde is Albert Heijn in Emmen-centrum met 23 seconden, evenals LIDL in Klazienaveen, LIDL in Ter Apel en Jumbo in Angelslo.
De Plus in Klazienaveen en Aldi in Ter Apel zijn het traagst met afrekenen en wel met 27 seconden.
Onderzoek en foto’s: Herry Thole