Openbare vergadering Vereniging Dorpsbelangen Weiteveen
Weiteveen – Het was maandagavond een drukte van belang bij de openbare vergadering van Vereniging Dorpsbelangen Weiteveen in het Veenloopcentrum. Het hele dorp was uitgenodigd en de opkomst was groot. Het duurde daarom ook even voordat iedereen een stoel had en van koffie of thee was voorzien.
Even over acht werd de vergadering afgetrapt met een welkomstwoord door voorzitter Henry Schepers, waarna de notulen van de vergadering van 2012 werden doorgenomen. Daarna het verslag van de secretaris, de penningmeester en de mededelingen. Tijdens de rondvraag kwam naar voren dat er in het dorp veel te doen is over de kwaliteit van de wegen en fietspaden in en om Weiteveen.
De Zuidersloot moet nodig aangepakt worden. Dit had de gemeente al op het programma staan, maar blijkt achteraf weg te zijn bezuinigd. Ook het fietspad aan de Kerkenweg is nodig aan een opknapbeurt toe. Door de boomwortels zitten er gaten in het dek, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Ook werd naar voren gehaald dat de Noordersloot van belijning moet worden voorzien. In het donker, regen of mist is het heel slecht te zien waar de straat ophoudt en de berm begint. Opvallend is dat al deze zaken al een tijdje openstaan, maar dat in veel gevallen lang op antwoord van de gemeente wordt gewacht.
Volgend jaar gaat C.B.S. De Kienstobbe haar deuren sluiten. Er bestaat in de gemeenschap wat onrust over de bestemming van het pand na de sluiting. Voorzitter Schepers gaf hierop aan dat het zeer wenselijk is dat dit pand wordt bestemd voor bewoning.
Emmen Revisited
Na de rondvraag was het tijd voor een presentatie van Emmen Revisited. Dit is een organisatie dat zich facilitair profileert. Emmen Revisited heeft een team voor het dorp opgericht: Dorpsteam Weiteveen. Dit team bestaat uit Henry Schepers en Jan Harms van Dorpsbelangen Weiteveen, Aad Sijtsma van Brede School gemeente Emmen, Corrie Talsma van Sedna, Karin Lubbers en Gert van der Kooi van Domesta en Lianne Steinfort en Kirstin Meringa van Emmen Revisited.
Het doel van dit team is: praten met mensen als groep in het dorp om te zien wat er allemaal leeft, speelt en mogelijk is. Het team gaat proberen om problemen op te lossen en zaken te verwezenlijken op basis van netwerken. Dit betekent dat men gaat proberen om zonder overheidssteun zaken voor elkaar te krijgen op basis van vrijwilligerswerk en sponsoring om zo het dorp leefbaar te houden.
Leveste locatie Veltman
Na Emmen Revisited was het de beurt aan Veltman – Leveste om zich te presenteren. De voormalige Veltmanstichting, dat nu deel uit maakt van Leveste, geeft aan altijd al een vreemde eend in de bijt te zijn geweest. Het verzorgingstehuis heeft altijd wel plaats geboden aan ouderenzorg, maar is eigenlijk gespecialiseerd in mensen met andere problemen. Zo geeft Veltman zorg aan mensen met maatschappelijke en psychische problemen door hen weer structuur te bieden en zo te begeleiden naar een leven in de maatschappij. Veltman biedt nu hulp aan 91 cliënten die zijn verdeeld in 2 groepen: verplegingsbehoeftigen en verzorgingsbehoeftigen. Hierin hebben ze een systeem opgezet van 4 structuren. Mensen die qua interesses, leeftijd of andere kenmerken bij elkaar passen worden in een groep geplaatst, zodat men zich comfortabeler voelt. Veltman bedient niet alleen mensen uit eigen buurt, maar is regio onafhankelijk.Van de 91 cliënten zitten er ± 75% met een (voormalig) alcoholprobleem, waardoor ze de ziekte korsakov hebben opgelopen. De overige 25% zijn mensen met psychische problemen en een handjevol ouderen. De Veltman biedt werk aan 70 fte’s van 36 uur per week.
Onder de aanwezige Weiteveners bleek toch onrust te bestaan over de werking van Veltman. Het is geen gesloten inrichting, zodat de cliënten zich dagelijks kunnen mengen onder de bevolking. Ook het feit dat de Veltman zich meer richt op de speciale zorg wekt vragen op. Veel Weiteveners hoopten op hun oude dag in de Veltman te kunnen verblijven. Vanavond werd uitgelegd dat de kans daarop heel klein is.
Zorggroep Vitez
Na Veltman werd het woord gegund aan Zorggroep Vitez.Vitez biedt 24 uurs residentiële zorg aan met name jongeren met verstandelijke beperkingen, psychische beperkingen of verslavingen. In veel opzichten lijken de diensten op die van Veltman – Leveste. Vitez werkt met een 3 fasensysteem. De cliënten in fase 1 staan onder constante begeleiding en toezicht. In fase 2 hebben de cliënten iets meer vrijheid. Ze koken zelf hun eten, met wel of geen ondersteuning. Ze hebben een eigen appartementje in het complex van Vitez. Fase 3 bestaat uit oefenwonen in een woning of appartement. De woning is eigendom van of wordt gehuurd door Vitez en cliënten mogen hierin zelfstandig wonen. Ze staan nog wel onder toezicht. Vitez biedt allen de mogelijkheid om door te groeien. Als het goed gaat met een cliënt kunnen ze door naar de volgende fase en na fase 3 mogen ze weer terug in de maatschappij.
Vitez benadrukte dat ze niet te groot willen groeien. Volgens een aantal bewoners was dit nogal tegenstrijdig, omdat Vitez onlangs de oude Rabobank in Weiteveen heeft gekocht en nu ook van plan is om voormalig Zalencentrum Weiteveen te huren voor 2 jaar. Ook liet men weten dat men bang was dat Vitez C.B.S. de Kienstobbe wilde overnemen voor nog meer huisvesting. In de samenleving is men huiverig voor de verhouding tussen de originele Weiteveners en de cliënten van de zorgcentra. Concrete voorbeelden werden niet aangedragen, maar er werd door meerdere mensen aangegeven dat ze zich op bepaalde plekken in het dorp niet veilig voelden. Vitez reageerde hierop dat het Zalencentrum een dagopvang wordt, zodat de cliënten hun tijd nuttig kunnen besteden. Van de Rabobank willen ze appartementen maken voor mensen in fase 2. Van de totaal 48 cliënten wonen er 26 in Weiteveen. De overige cliënten zitten verspreid over meerdere plaatsen, waaronder Klazienaveen, Emmen en Hoogeveen. Volgens Sabrina Luchtmeijer, wijkagente van onder meer Weiteveen waren er nog geen gevallen van overlast door cliënten bekend bij de politie.